KIMONA ZA KARATE

Karate kimona razlikujemo po vrsti materijala i kroju, te trenutno u ponudi imamo dječija kimona, kimona za odrasle i kate.

tri borca kimona za karate sa kwon logom bijelim i crnim pojasevima
tri borca u kimonima za karate na bijeloj pozadini sa bijelim i crnim pojasevima

KARATE KIMONA DJEČIJA

KARATE KIMONA ZA DJECU

U ponudi dječijih kimona imamo prozračni model od poliestera i pamuka 551000 te model renshu 551001 koji je izrađen od 100% pamuka i isti karakterišu izdržljivost i dugotrajnost.

34,50 KM55,50 KM
47,50 KM72,50 KM
kwon logo na svijetloj pozadini

KARATE KIMONA TAKMIČARSKA

TAKMIČARSKA KIMONA ZA KARATE

Karate kimona imaju vrlo kratke rukave i ravne nogavice. Izrađeni su od 100% pamuka u kvalitetu brušenog platna od 12 oz. U ponudi takmičarskih kimona za karate imamo model 1105 full contact srednje težine izrađen u full kontakt kroju, kimono 1106 Kousoku, WKF odobren, sa kumite rezom, kimono 339031 Danrho Shiro plus i kimono 339047 Danrho Mejiro za "full" kontakt karate stil.

tri borca u kimonu za karate wkf odobrenom sa logom wkf kata model
logo-W-K-F-kimono-za-karate-odobrenje

KARATE KIMONA KATA

KARATE KATA KIMONA

Kimona za Kate su posebna kimona urađene prema Japanskom kroju, od 100% mekanog pamuka. Kroj odlikuju kraći rukavi, duži gornji dio i kraće nogavice. Materijal kimona je srednje težine i odobren je od strane Svjetske karate federacije.

KIMONA ZA KARATE INFORMACIJE

Da biste na najbolji mogući način mogli da izvodite karate na treninzima i kursevima kao i na takmičenju, potrebno je da posjedujete odgovarajuće kimono za karate koje se također zove karate gi ili karategi. Kimono za karate ima dugu tradiciju i čini osnovnu opremu borca. Uključuje jaknu, zvanu Uwagi, pantalone, zvane Zubon, i kaiš (Obi), koji je takođe napravljen od istog materijala kao i pantalone i jakna. Ova tkanina je obično pamuk, iako su sada dostupna karate kimona od miješane tkanine. Prilikom izrade kimona za karate posebna pažnja se poklanja trajnosti i dobrom kvalitetu. Karate kimono treba da bude robusno i da izdrži velika opterećenja tokom treninga ili takmičenja. Karate Gi je vrlo robustan i uglavnom je napravljen od pamuka. Obićno bijele boje, ali postoje kimona u crnoj boji. Jačina materijala kimona za karate su od 8 oz, 12 oz, 14 oz i 16 oz (271 do 542 g/m²). Nudi se u tri različita kroja. Tradicionalni Karate Gi, Kata Gi i Kumite Gi.

VELIČINA KIMONA ZA KARATE

Karate kimono se vremenom prilagođava svom nosiocu. Ipak, radi se na tome da novo odijelo pristaje što je moguće optimalnije i na taj način ne ometa kretanje borca. Počinje odabirom tkanine. Pamučna tkanina koja se gotovo uvijek koristi kod karate kimona je čvrsta i debela s jedne strane, ali ima i određenu rastezljivost s druge strane, tako da se može fleksibilno pomicati. Debeli pamuk pruža hlađenje u vrućim situacijama i može apsorbirati relativno velike količine znoja.

ŠTA TREBA UZETI U OBZIR PRI KUPOVINI KIMONA ZA KARATE?

Komercijalno dostupna su u mnogo različitih kvaliteta i raspona cijena. U svakom slučaju, nije preporučljivo koristiti najjeftiniji model neimenovanog proizvođača. Za profesionalce Karate kimona obično ne traju ni cijelu borbu, jer kvalitet tkanine nikako nije prilagođen velikim opterećenjima u karateu. Stoga uvijek treba biti odijelo nekog proizvođača robne marke, na primjer KWON-a, vodećeg proizvođača i prodavača opreme za borilačke vještine već više od 40 godina.

GDJE KUPITI KIMONA ZA KARATE?

U našoj prodavnici, naći ćete veliki izbor karate kimona različitih modela i raspona cijena. Naći ćete odijela kako tradicionalnog, prilično kratkog kroja, tako i modernijeg oblika, sa dužim rukavima i nogavicama. Prema proizvođaču KWON, ne pravi kompromise kada je u pitanju kvalitet i izrada. Svi proizvodi se proizvode u vlastitoj proizvodnji ili u dugogodišnjoj saradnji sa iskusnim proizvođačima robnih marki, uz redovne i stroge kontrole kvaliteta.

O KVALITETU TKANINE

Kimona za karate su dostupna u različitim debljinama tkanine. Težine se obično mjere u uncama (oz) po kvadratnom jardu. Međutim, rijetko ko u Evropi može nešto da uradi sa tim jedinicama, pa ih preračunavamo u gram po kvadratnom metru. Uobičajene kvalitete tkanine za karate odijelo su sljedeće: 8oz = 271g/m² (uglavnom ga koriste karate početnici jer je ovo kimono za karate povoljnije.) 10oz = 340g/m² (koriste ga početnici i napredni karatisti.) 14oz = 396g/m² (koriste ga napredni karatisti.) 16oz = 542g/m² Naravno, kimono postaje skuplje što se odabere deblji i robusniji materijal. Za početnike je, međutim, preporučljivo prvo nabaviti lakše odijelo, jer ono još nije izloženo velikom naprezanju i meko odijelo predstavlja manji problem pri učenju osnovnih vježbi. Karate kimona koriste pamučne tkanine različitih tkanja i filca. Većina profesionalaca koristi grubu, čvrstu tkaninu. Međutim, sada postoje kimona od mješovitih tkanina i mekših pamučnih tkanina, koja također imaju svoje prednosti. Mehke tkanine ljepše padaju i stvaraju manje buke tokom nekih vježbi ili tehnika. Većina karate kimona se ne mora mukotrpno prati ručno, već se može čistiti u mašini. Pojas je potrebno prati ručno.

KIMONA ZA KARATE SU OBIČNO DOSTUPNA U TRI RAZLIČITA BROJA:

Tradicionalni kimona za karate U tradicionalnom kimonu za karate rukavi jakne idu do zgloba šake, a pantalone do gležnjeva. Ova kimona su obično izrađena od pamuka ili miješanih tkanina s visokim udjelom pamuka. Kata kimona za karate Ovdje su rukavi sako-a kraće krojeni i obično dosežu samo sredinu podlaktice. I pantalone su kraće i trebale bi da dosežu do sredine lista, dok je „suknja“, naprimjer sako, duži i obično je malo ispod koljena. Kumite kimona za karate Kumite karate kimona su napravljeni od mješovitih tkanina, lakši su i borac se ne umara tako brzo. U Kumite-u često pobjeđuje brži, pa je lagano kimono prednost.

Karate počinje s poštovanjem i završava se poštovanjem