PLANINARENJE / PENJANJE

OPREMA ZA PLANINARENJE I PENJANJE

Planinarenje obuhvaća sve čovjekove djelatnosti izravno i neizravno vezane uz kretanje u planinskim predjelima. Nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim zdravijim. 

saznaj više...

NAJBOLJI IZBOR ZA VAS!

#RUKSACI

RUKSACI ZA PLANINARENJE

Jednostavno nošenje za velika opterećenja – potpuno prilagodljivi ruksaci za višednevno planinarenje.

#ŠTAPOVI

ŠTAPOVI ZA PLANINARENJE

hibridni konstrukcijski sklopivi karbonski štapovi za brze planinske sportove na različitim terenima.

RUKSACI ZA PLANINARENJE
ŠTAPOVI ZA PLANINARENJE
kacige_banner_750x400px_24.05.22-1

KACIGE ZA PENJANJE

Kacige za penjanje su dizajnirane da štite glavu u slučaju pada ili udarca u stijenu. Nošenje penjačke kacige je neophodno, ne samo prilikom penjanja, već je poželjno, kada se družimo na penjalištu i hodamo po brdima ili planinama. Izdvajamo Salewa kacige za planinarenje.

kacige za PENJANJE
235,00 KM
235,00 KM
199,00 KM
#POJAS

POJASEVI ZA PENJANJE

Pojasevi su jednostavni za podešavanje te pružaju veliku razinu udobnosti. Neophodni svestrani pojasevi za penjanje.

#KARABINER

FERRATA SETOVI

Ako tražite savršen via ferrata set za svoju sljedeću planinsku avanturu, onda ne tražite dalje od via ferrata setova Salewa.

215,00 KM

Karabineri i kompleti

Salewa Karabiner Blue Attac G3

49,95 KM
-38%
Original price was: 79,00 KM.Current price is: 49,00 KM.
pojasevi za penjanje
SALEWA via FERRATA

obuća ZA PENJANJE

Obuća za penjanje ili penjačice je posebna obuća sa gumenim potplatom koje omogućavaju lako penjanje, a istovremeno sprječavaju klizanje stopala po stijeni.Razlikuju se namijeni, odnosno po vrsti proboja.

Obuća za penjanje

Obuća za penjanje

Ocun Penjačice Diamond

275,00 KM

Obuća za penjanje

Ocun Penjačice Havoc

235,00 KM

Obuća za penjanje

Ocun Penjačice Jett QC

205,00 KM

Obuća za penjanje

Ocun Penjačice Strike QC

159,00 KM

neophodna OPREMA

#PLANINARENJE

gurtne_za_planinarenje_400x300px_10.06.22-1

Vrlo lagane i čvrste gurtne za penjanje, jednostavne za rukovanje. Osigurajte Vaše penjanje.

POGLEDAJ PONUDU

POGLEDAJ PONUDU

#FERRATA

karabineri_za_planinarenje_400x300px_10.06.22-1

Među karabinerima na raspolaganju su različite vrste, uključujući stege sa maticom.

POGLEDAJ PONUDU

POGLEDAJ PONUDU

#PENJANJE

Uže je najvažniji dio sigurnosne opreme koju koristimo za penjanje.

POGLEDAJ PONUDU

POGLEDAJ PONUDU

oprema_za_penjanje_banner_750x400px_24.05.22-1

zaštitna oprema

Sastavni su dio opreme planinara koji dosta vremena provode u prirodi i izloženi su raznim vremenskim uslovima. Voliš planinarenje i ne želiš od njega odustati ni po zimi ni po snijegu? Dereze ti omogućuju upravo to!

Kamašne / gamaše

Viking Kamašne Triglav

69,00 KM
49,00 KM

Kamašne / gamaše

Viking Kamašne Kanion 2

49,00 KM

VREĆE ZA SPAVANJE

Vreće za spavanje su jednostavno i praktično rješenje bilo da planirate odlazak na kampiranje ili jednostavno planirate provesti noć sa prijateljima ili porodicom.

vreće za spavanje

SALEWA ŠATORI

Pristupačni šatori sa provjerenim tehnologijama otpornosti i vodoobojnosti. Samostojeća konstrukcija omogućuje pomicanje šatora radi pronalaženja najbolje lokacije.

šatori_banner_750x400px_24.05.22-1
šatori za planinarenje
395,00 KM
489,00 KM
bidoni_banner_750x400px_10.06.22-2

bidoni i termo boce

Elegantni, jednoslojni bidoni i boce za vodu od nehrđajućeg čelika različitih zapremina koje će održati toplotu ili hladnoću sadržajne tečnosti

via_ferrata_banner_750x400px_24.05.22-1

VIA FERRATA

Via ferrata je zaštićena ruta za penjanje koja se nalazi u Alpama i određenim drugim lokacijama. Izraz "via ferrata" se koristi u većini zemalja i jezika, osim u regijama njemačkog govornog područja, koje koriste Klettersteig - "staza za penjanje".

SALEWa via ferrata

PRETRAŽITE PREMA KATEGORIJI

obuća_banner_300x200px_18.06.22-1
odjeća_banner_300x200px_18.06.22-1
oprema_banner_300x200px_18.06.22-1

OPREMA ZA PLANINARENJE

Kako biste počeli svoju planinarsku avanturu na pravi način ili ako želite svoje uživanje tokom planinarskih pustolovina dovesti do najvišeg nivoa, potrebna Vam je odgovarajuća prateća oprema koju možete pogledati u našem asortimanu opreme za planinarenje kako biste došli do vrhunca uživanja u putovanjima na brda ili planine.

Ruksaci za planinarenje

Ruksaci za planinarenje su tu da Vam pomognu da sa sobom ponesete na trail sve što Vam je potrebno, kako biste bili sigurni da Vam ništa ne fali. U planinarenju je udobnost na visokom nivou, te je potrebno da Vaš ruksak ima dobro prianjanje kako biste dobili odgovarajuću udobnost. Preporučuju se ruksaci koji imaju udoban kaiš oko struka koji treba da nosi većinu težine, kako bi Vam ramena i leđa bila slobodnija i odmornija. Veličina ruksaka ovisi od toga koliko dugo želite da putujete, te prema tome postoji par preporuka, ukoliko želite da putujete jedan dan može Vam dovoljan biti ruksak od 30l. Kada je putovanje za vikend, preporučuje se ruksak od 50l i više. Kada putujete na više dana preporučuju se ruksaci koji imaju 60-80l. Ako želite da putujete sedmicama, preporučuje se ruksak od 100l. Raznolikost kod ruksaka također igra veliku ulogu i preporučuje se da nađete jedan ruksak koji se može koristiti u više slučajeva kako ne biste morali kupovati novi ruksak za svaku novu stvar u životu koju započnete. Preporučuju se naramenice od guste pjene koje stoje uz tijelo i olakšavaju nošnju. Ruksaci ne bi trebali da imaju utjecaj na pokretjivost osobe koja nosi ruksak.

Štapovi za planinarenje

Štapovi za planinarenje Vam dozvoljavaju visok nivo podrške za savladavanje raznih terena. Ukoliko se bavite planinarenjem a ne želite da Vaše noge upijaju sav pritisak i da nose svu opremu same, štapovi za planinarenje Vam dozvoljavaju da taj pritisak i težinu podijelite sa svojim rukama. Kada se koriste štapovi za planinarenje preporučuje se da Vaše ruke stoje na 90° u laktovima tokom hodanja. Što je veća uzbrdica preporučuje se da se štapovi, ukoliko su podesivi skrate za nekoliko centimetara kako bi osoba koja ih koristi imala optimalan uspon. S druge strane kada je u pitanju spuštanje preporučuje se da se štapovi, naravno opet, ukoliko su podesivi, produže za nekoliko centimetara kako bi osoba imala optimalan spust. Postoji više vrsta štapova koji se koriste, imamo sklopive štapove koji su kada je kilaža u pitanju poprilično lagani i sama opcija sklopivosti još pridodaje korisnosti ovih štapova te ih čini laganim za prenos. Postoje također standardni štapovi koji nemaju izvanredno upijanje udaraca, ali su svejedno veoma stabilni i daju dovoljan nivo podrške osobi koja ih koristi. Postoje također ultra lagani štapovi, te su oni namijenjeni za osobe kojima se ruke brzo umaraju ili osobama koje idu na duge trailove pa im je potreban što lakši štap kako bi duže mogli da hodaju. Ovi štapovi su lagani ali svejedno daju potrebnu stabilnost i pružaju potrebnu pomoć pri planinarenju. Ukoliko ste imali povrede ili jednostavno želite da zaštitite svoje kukove, koljena ili zglobove, preporučuju se štapovi koji imaju visok nivo upijanja udaraca.

Pojasevi za penjanje

Kada su u pitanju ovi pojasevi, bitno je znati da su oni jedan od glavnih dijelova sigurnosne opreme prilikom penjanja. Ovi pojasevi se sastoje od pojasa oko pasa i pojaseva koji idu na noge, ovi pojasevi mogu također da imaju kopče koje dozvoljavaju da se podesi širina oko pasa ili nogu. Pored dva glavna pojasa imamo nosače za opremu, njih može biti više i manje sve u ovisnosti od modela i za šta se tačno koriste. S prednje strane se nalazi omča koja služi za osiguranje koja se jedina testira na težinu, imamo i dvije tačke kroz koje prolazi uže koje služi za dodatnu sigurnost i za maksimalnu nosivost. Pojasevi se koriste sa užetom koje koristite tokom penjanja. Pojasevi se koriste za sve vrste penjanja, za sportsko penjanje ili penjanje u zatvorenom se uglavnom koriste lagani pojasevi koji nemaju mnogo dodatnih tačaka za opremu i koji se uglavnom mogu brže ili sporije obući ili skinuti. Tradicionalno penjanje uglavnom zahtjeva više opreme od sportskog penjanja, te pojasevi za ovu svrhu bacaju sve na prostor za opremu. Pojasevi za led i glečere su slični tradicionalnim pojasevima, ali su napravljeni da izdrže niske temperature i zimske uslove. Pojasevi za alpinizam/planinarenje nude raznolikost kroz sve sezone. Veoma su lagani i lako ih je skidati i oblačiti. Postoje također specijalizirani pojasevi koji se koriste samo u određenim situacijama, a to su pojasevi za kanjone, koji su deblji zbog konstantnog ribanja pojaseva od kamenje. Pojasevi za natjecanje, oni nemaju mjesta za nošenje opreme i tako su dizajnirani da se osjete kao da ne nosite ništa. Pojasevi za penjanje po velikom zidu, ovi pojasevi donose više udobnosti, jer se prilikom ovog penjanja dugo sjedi, također dolaze sa mnogo mjesta za opremu koja je potrebna da Vam pomogne da se popnete uz ove etape.

Via Ferrata

Današnji via ferrata setovi se prave u Y konstrukciji. Ovi setovi imaju dvije ruke sa karabinerima i spojeni su kočionim sistemom koji se nalazi ispod. Ferrata setovi služe za sigurnost pri usponu, karabineri se kače na željezni kabal na litici, te je to jedan vid osiguranja penjača, dok također imamo i kočioni sistem kojeg koristimo za ublažavanje pada ukoliko dođe do njega. Također i sama konstrukcija via ferrata setova pomaže ukoliko dođe do pada tako što su ruke koje drže karabinere tako napravljene da dolazi do sporog deranja i tako ublažavaju pad u slučaju da se i desi. Via ferrata setovi su korisni samo u hitnim slučajevima, jer ovi setovi ublažavaju samo finalni pad, tako da je moguće da dođe do fatalnih povreda čak i sa svom via ferrata opremom.

Užad za penjanje

Kada su užad za penjanje u pitanju postoji mnogo faktora koji utiču na to kako se vrši podjela užadi. Kako biste saznali koja vrsta užeta Vam je potrebna, morate prvo znati kojom vrstom penjanja se bavite ili želite baviti. Današnja standardna dužina užeta u penjaju je 60m i uglavnom je dovoljna za sve što Vam je potrebno. Prilikom vanjskog penajnja potrebno je uže koje je duplo duže od dužine etape na kojoj se penjete, što znači da ako je etapa duga 30m Vama je potrebno najmanje 60m dugo uže. Za penjanje u zatvorenom je standard dužine užeta uglavnom 35m jer ove etape nisu toliko duge i zahtjevne. Težina užadi je bitan faktor, ona se mjeri u gramima po metru (g/m). Postoji glavna podjela na dvije vrste užadi za penajnje, a to su statična i dinamična užad. Kada su u pitanju statična užad, ona se ne rastežu i ne ublažavaju mogući pad. Zbog toga su ova užad veoma efikasna prilikom spašavanja osoba, vuče tereta ili jednostavno za penjanja po užetu. Dinamična užad su napravljena da se rastežu i da tako upiju udar koji se može desiti prilikom pada penjača, što umanjuje rizik od povrede. Zbog toga se dinamična užad koriste za više vrsta penjanja kao što je penjanje po ledu, planinarenje ili klasično penjanje po liticama.

Kamašne

Postoji više vrsta kamašni, ali je svrha svih njih ista, da ne dozvole stvarima da upadaju u vašu obuću, bilo to kamenje snijeg ili nešto slično. Kada su u pitanju kamašne one se dijele na kamašne za pješačenje po trailovima, planinarenje i za trail trčanje. Uglavnom pri pješačenju po raznim terenima kamašne su lagane i prozračne i dozvoljavaju osnovnu zaštitu od kamenja, šljunka i blage kiše. Neke su skroz voododbojne što daje zaštitu od kiše i snijega. Kamašne za planinarenje pružaju vrhunsku zaštitu uz izolaciju tokom dužih putovanja. Većina kamašni za planinarenje pružaju vodoodbojni prozračni materijal za zaštitu od kiše i snijega. Uz to ove kamašne se često koriste za penjanje po ledu, za skijanje i slično. Kamašne za trail trčanje su uglavnom lagane i kompaktne te pružaju zaštitu od kamenčića i šljunka. Bitno je navesti da u ovoj podjeli kamašni postoji mnogo preklapanja. Pored podjele po tome za šta se koriste, kamašne se dijele i po dužini na, iznad zgloba, sredina gležnja i kamašne do koljena. Svaka ova podjela ima također svoju funkcionalnost kao npr. Kamašne do iznad zgloba su namijenjene za trail trčanje gdje je cilj da u cipelu ne updadaju sitni kamečići ili druge stvari koje mogu stvoriti neudobnost tokom nošnje. Kamašne do sredine gležnja su namijenjene za situacije koje su nivo ispod ekstremnih situacija, kada je potrebno da držite kišu snijeg ili druge stvari koje Vam smetaju vani. Kamašne do koljena su napravljene za uslove kao što je planinarenje kroz duboki snijeg ili jednostavno hodanje i istraživanje tokom nevremena.

Kramponi

Kramponi služe za savladavanje raznih terena, bio to snijeg, zaleđeni vodopad ili možda ledom prekrivena stijena. Kramponi se dijele po materijalima od kojih su izrađeni kako bi savladavali razne terene. Tako imamo aluminijske krampone koji su lagani i uglavnom se koriste za alpinizma. Pored aluminijskih imamo i čelične krampone koji su najbolji za opće planinarenje, ovi kramponi su izdržljivi po svim terenima, a ako uspijete da otupite zube ovih krampona, oni mogu da se ponovo naoštre bez posljedica. Nehrđajuči čelik donosi sve osobine kao i čelični kramponi, samo što ovi ne hrđaju. Kada je u pitanju teren kojim se krećete, ukoliko idete po snijegu preporučuju se kramponi koji su od čelika ili aluminija i koji imaju od 8-10 zuba. Ukoliko idete na tehničko planinarenje preporučuju se čelični kramponi od 12 zuba. Ako želite da se penjete po ledu i glečerima tada Vam se preporučuju čelični kramponi od 14+ zuba. Kada su sami kramponi u pitanju, postoje kruti i polukruti kramponi, danas su više zastupljeni polukruti kramponi jer dozvoljavaju dovoljnu slobodu i kretanje po snijegu ali i po ledu. Danas su zastupljeni uglavnom kramponi sa 10-12 zuba, ali postoji i veliki broj onih čiji zubi imaju izreze kako bi se lakše moglo hodati po raznim terenima, uglavnom po ledu i sličnim površinama gdje zubi ne mogu probiti teren. Postoje također i razlike kod prednjih zuba na kramponima. Dijelimo horizontalne, vertikalne i monopoint zube, te su horizontalni napravljeni za gotovo svaku vrstu alpinizma i penjanja po snijegu ili ledu, dok su vertikalni zubi napravljeni za strme rute čiji zubi lagano ulaze u pukotine u ledu te ih je također i lako zamijeniti. Kramponi sa monopointom su popularni za miješano penjanje, ali ponajviše za strme zaleđene terene kao što su vodopadi.

Vreće za spavanje

Najjednostavnija podjela vreća za spavanje bi bila na vreće za kampovanje, vreće za backpacking i vreće za alpinizma. Vreće za kampovanja ne bi trebale biti favorit ukoliko svoju opremu morate nositi na duže relacije jer su ove vreće napravljene za komforta, a ne da budu lagane za prenos. Kod backpacking vreća je najbitnije da se mogu saviti i skaldištiti, a da pri tome zauzimaju što je moguće manje prostora, svaršena vreća za ove djelatnosti bi bila ona koja balansira težinu i kompresibilnost a da uz to pruža dovoljno toplote. Alpinističke vreće je potrebno tražiti kao i vreće za backpackinga, ali pri tome je povećan fokus na toplotu i vodoodbojnost vreće. Kako bi ove vreće bile dovoljno tople, potrebno je da se koriste najkvalitetniji materijali za toplotnu izolaciju a uz to da su vanjski materijali sačinjeni od materijala koji imaju vrhunsku vodoodbojnost ali i prozračnost. Pri kupovini vreće veliku ulogu igra i to kolika je minimalna temperatura na kojoj ćete se osjećati udobno. Kada su u pitanju vreće za ljeto, postoje tri različita mjerenja temperature tokom testiranja koji nam daju više informacija o toj vreći. Kao prvo mjerenje uzima se komfortna temperatura. Ovo mjerenje pokazuje temperaturu u kojoj bi prosječna ženska osoba mogla da udobno i opušteno spava. Donji limit – ovo je temperatura koja nam govori o vanjskoj temperaturi u kojoj prosječni muškarac može da spava udobno. I zadnje mjerenje je ekstremna temperatura, ona nam govori koja je najmanja temperatura u kojoj se može spavati u određenoj vreći bez da se dobije hipotermija. Jedini problem sa ovim posljednjim mjerenjem je da osoba koja u tim temperaturama spava u toj vreći može dobiti promrzline.

Prostirke

Postoji više vrsta prostirki za spavanje, zračne prostirke, prostirke koje se same pušu i pjenaste prostirke. Zračne Prostirke su optimalne kada su u pitanju mnogi uslovi, one mogu biti debele, tanke, sa odličnom izolacijom, mnogo su udobne i lagane i lako ih je spakovati i ponijeti dalje. Također je moguće kontrolisati tvrdoću dodavanjem i ispuštanjem zraka iz prostirke. Prostirke koje se same pušu su jednostavne za napuhati samo je potrebno da se otvori ventil i on će sam upuštati zrak. Neke vrste ovih prostirki su napravljene za ruksake te ih je moguće saviti i skladištiti u ruksaku bez zauzimanja previše prostora. Ove prostirke nude veliku raznolikost toplote, veličine i cijene. Posljednje na listi su pjenaste prostirke koje su lagane i jeftine, ali su veoma tvrde i krute i znaju biti i teške. Ove prostirke su odlične u kontekstu da konstantno daju istu izoalciju u svim uslovima i da se ne mogu probušiti. I dobra su podloga ukoliko Vam nije potrebno ništa posebno i ako se nećete zadržati dugo na nekom putovanju. Kada se biraju prostirke za zimskih uslova, potrebno je pronaći prostirku sa dovoljno visokom R ocjenom. Ocjene se sabiraju tako da je moguće postaviti dvije ili više prostirki za više toplote. Proizvođači imaju isti način testiranja R ocjene, te tako mozete uporediti koja Vam je proistirka bolja. Također je skala veoma jednostavna, te ako jedna prostirka nosi ocjenu 2.0 ona je duplo toplija od prostirke sa ocjenom 1.0.

Šatori

Kada su šatori u pitanju glavno što trebate znati je to koliko ljudi treba da stane u isti, kako biste saznali koje su Vam dimenzije potrebne. Ne postoji standard za mjerenje broja ljudi koji mogu stati u šator, te svaki proizvođač daje svoj preporučeni broj ljudi. Šatori se dijele na to u koliko godišnjih doba se mogu koristiti. Trosezonski šatori su najpopularniji te nude odličnu udobnost tokom proljeća, ljeta i jeseni. Oni Vas čuvaju suhim tokom kiše ili od laganog snijega, također nude zaštitu od insekata. 3+ sezonski šatori se mogu koristit za ljeto ali i rano proljeće ili kasnu jesen. Oni nude poprilično iste specifikacije kao i trosezonski šator samo što je razlika u tome što ovaj šator možete koristiti ranije ili kasnije naspram običnog trosezonskog šatora. Također postoji četverosezonski šator kojeg je moguće koristiti u sva 4 godišnja doba te sa sobom donosi mnogo izdržljivije materijale od kojih je građen a također je i sam šator izdržljiv na razne elemente. Ovi šatori su uglavnom okrugli kako bi vjetar prelazio preko njih i kako se snijeg ne bi mogao skupljati na krovu istog. Težina šatora igra veliku ulogu ukoliko se bavite planinarenjem i nosite šator na leđima, kako ne bi bio prevelik teret za Vas tokom traila. Kako biste se riješili problema kilaže, najefikasniji način je da nosite manji šator koji Vam pruža manje prostora i koji je namijenjen za manje osoba.

Termo boce/Bidoni

Kako biste tokom uspona uvijek imali svježe hladno piće ili topli napitak na vrhu neke planine, potrebno je da imate odgovarajuću bocu koja može da čuva Vaše piće na željenoj temperaturi. Mnoge boce koje se danas proizvode za planinarenje su uglavnom građene sa tehnologijom duplog zida, gdje između vanjskog zida boce i unutrašnjosti postoji vakuum koji ne dozvoljava temperaturi da tako lako napusti bocu. Jedino mjesto gdje se dodiruju zidovi boce je na grlu iste. Pošto vakuum ne dozvoljava lagan prenos temperature, i uz to su boce uglavnom građene od nehrđajućeg čelika koji sam od sebe ne prenosi dovoljno toplote to sa sobom donosi još bolji način termoizolacije. Pored izolacije ovih boca, postoji velika razlika u litraži istih, te je moguće naći boce od 750ml do više od 1L. Nebitno da li se penjali na lokalno brdo ili na neku planinu, tečnost je uvijek potrebna i ne bi trebalo izbjegavati veću litražu ukoliko Vam kilaža ne izaziva problem tokom uspona. Također je bitan faktor i taj koja je vrsta čepa koji se nalazi na boci i da li dozvoljava dovoljan protok tečnosti, to jeste, da li je široki ili uski čep, također veliku ulogu igra način otvaranja bidona jer uglavnom tokom penjanja i planinarenja se koriste rukavice, te je potrebno imati odgovarajući čep na boci koji se može lagano otvoriti i kada se nose rukavice, a da bez toga ne dolazi do većeg problema tokom otvaranja.