BICIKLIZAM

DIJELOVI ZA BICIKLE

Da bi Vaše biciklo bilo na vrhuncu mogućnosti i performansi potrebno je izabrati odgovarajuće dijelove koji će Vam dopustiti da odete korak naprijed i da prevaziđete svoje granice. Biranje dijelova za biciklo je veoma važno kako za Vas tako i za dugotrajnost i performane Vašeg bicikla. 

dijelovi_za_bicikle_main_banner_1470x450px_20.08.22-1
main_banner_dijelovi_za_bicikle_mob_400x415px_20.08.22-1

NAJBOLJI IZBOR ZA VAS!

PRETRAŽITE PREMA KATEGORIJI

mini_banner_osnovni_dijelovi_radius_200x60px_22.08.22-1

Osnovni dijelovi

mini_banner_točkovi_i_gume_radius_200x60px_22.08.22-1

Točkovi i gume

mini_banner_pomoćni_dijelovi_radius_200x60px_22.08.22-1

Pomoćni dijelovi

OSNOVNI DIJELOVI

pogonska_grupa_mini_banner_400x200px_18.08.22-1

Pogonska grupa sa sadržajem dijelova za pokretanje kao i dijelova za zaustavljanje bicikla

kočnice_za_bicikle_mini_banner_400x200px_18.08.22-1

kočnice su ključni dio zaustavnog mehanizma, te su od krucijalne sigurnosne vrijednosti

mjenjači_za_bicikle_banner_750x400px_18.08.22-1

mJENJAČI ZA BICIKLA

Serija komponenti mjenjača za bicikla, razvijena kao početni nivo sportskog biciklizma, predstavlja privlačan standard za nezahtjevne korisnike. Prednji i zadnji mjenjač, nam omogućavaju pouzdano mijenjanje brzina u rekreativnim gradskim ili izazovnim brdskim predjelima.

mjenjači za bicikla

TOČKOVI I GUME

Vanjske gume imaju bitan faktor, ulogu koja daje trenje gumama prema terenu na kojem vozite.

ponuda vanjskih guma
unutrašnje_gume_mini_banner_750x400px_18.08.22-1

postoje razne veličine i modeli unutrašnjih guma, zračnica, te sa naprenijim tehnologijama i kvalitetom.

ponuda unutrašnjih guma
#BICIKLIZAM

TOČKOVI I FELGE

TOČKOVI I FELGE SU RASPOREĐENi VELIČINAMA KAO I svojstvu prema terenu za koji su namijenjeni

#BICIKLIZAM

NABE

Nabe su osnovni dijelovi na koji naliježu točkovi i diskovi kočnica, na prednjem ili zadnjem dijelu

TOČKOVI | FELGE
NABE

POMOĆNI DIJELOVI

PRAVI IZBOR
DIJELOVA ZA BICIKLE

#BICIKLIZAM

sicevi_grupa_mini_banner_400x200px_22.08.22-1

Udobnost zavisi od sjedišta na biciklu, odnosno sica. Postoje razlike u širini i dužini siceva, kao i raznim tehnologijama

POGLEDAJ PONUDU

#BICIKLIZAM

kokpit_grupa_mini_banner_400x200px_19.08.22-1

Pored ostalih komponenti koje nam omogućavaju bezbijedno kretanje biciklom, ručke volana su osnova.

POGLEDAJ PONUDU

#BICIKLIZAM

pedale_grupa_mini_banner_400x200px_20.08.22-1

Ako pitate bicikliste koji je, uz sic, najvažniji dio opreme, oni će jednoglasno odgovoriti da su to pedale.

POGLEDAJ PONUDU

155,00 KM
sitni_dijelovi_grupa_mini_banner_400x200px_19.08.22-1

NAŠI NAJTRAŽENIJI BRENDOVI

shimano_brend_banner_300x200px_01.03.22
syncross_brend_banner_300x200px_01.03.22
continental_brend_banner_300x200px_01.03.22
selleroyal_brend_banner_300x200px_01.03.22
kenda_brend_banner_300x200px_01.03.22
kmc_brend_banner_300x200px_01.03.22
union_brend_banner_300x200px_01.03.22
alligator_mini_banner_300x200px_20.08.22-1
rms_mini_banner_300x200px_20.08.22-1
montegrappa_mini_banner_300x200px_20.08.22-1
infini_mini_banner_300x200px_20.08.22-1
bosh_mini_banner_300x200px_20.08.22-1
baner sa prikazom stranice biciklizam mocca commerce bicikli bih

ISTRAŽITE POTREBNU OPREMU I ODJEĆU ZA BICIKLE I BICIKLISTE

BICIKLIZAM

Biciklizam predstavlja sportsku aktivnost koja obuhvata različita natjecanja u vožnji biciklom za pojedince i ekipe, na cesti i šumskoj stazi bogatih BiH krajolika. Pored natjecanja, biciklizam nudi i svakodnevnu rekreativnu aktivnost. Pozovite prijatelje ili se sami prepustite relaksaciji i odmoru. Bavljenje biciklizmom od malih nogu od velike je važnosti za razvoj djece. Tokom vožnje bicikla djetetov mozak pomiče i kontrolira mišiće te stvara nove sinapse među neuronima. Svaka nova ruta, prepreka ili naučeni trik razvijaju sićušne živčane stanice, održavaju ih živima, stvaraju nove veze između njih i povećavaju inteligenciju djeteta.

DIJELOVI ZA BICIKLE

Da bi Vaše biciklo funkcionisalo i da biste izvukli maksimum iz svog bicikla, potrebno je da ga redovno održavate, uz to i da ga unapređujete kada je to moguće da biste ostali na vrhuncu performansi. U našem asortimanu možete pronaći sve što Vam je potrebno da Vaše biciklo ostane uvijek spremno za ceste i biciklističkih avantura.

POGON

Kupovina pogona ovisi od vrste biciklizma kojim želite da se bavite. Ukoliko je u pitanju MTB bicklizam, imate podjelu na downhill i cross countrydownhill vozačima je potrebno da pogoni budu izdržljivi tokom brzih spustova, padova i udaraca, dok cross country vozači uglavnom traže lakše i izdržljivije pogone, jer je za cross country biciklizam potrebno je mnogo pedaljanja. Pogoni za cestovna bicikla su uglavnom aluminijska dok super lagani pogoni od carbon fibera postoje na modelima bicikala koji se koriste na najvišem nivou.

ZUPČANICI

Prilikom kupovine zupčanika bitna su tri faktora: Kojim terenom se vozite, koliko ste fit i koji pogon koristite. Teren kojim vozite može donijeti ogromnu razliku pri kupovine zupčanika, jer ako živite na brdovitim područjima preporučuje Vam se početni zupčanik od 25 zuba i da broj zuba raste. Za ravnija područja preporučuju se zupčanici 11-23. Koliko ste fit također igra ulogu, vozači koji imaju jače noge mogu da prođu sa zupčanicima koji imaju manje zuba 11-21, 11-23, dok se početnicima preporučuju 12-27 ili 11-28 zupčanici. Posljedna stvar na koju treba skrenuti pažnju je pogon koji koristite koji ako se upari savršeno uz zupčanik može dovesti do glatkog prebacivanja brzina i uglavnom ponuditi udobniju vožnju.

LANCI

Kvalitetan lanac bi trebao da učini Vašu promjenu brzine glatkom i laganom. Dobri lanci su napravljeni tako da pomažu pri prebacivanju brzine, dok su pinovi koji čuvaju lanac čitavim tako postavljeni da uvijek ostaju podmazani, što daje lancu više fleksibilnosti i dozvoljava više prenosa snage sa pogona na zupčanik. Broj lančanika na zupčaniku određuje koji Vam je lanac potreban, ukoliko imate 10 lančanika, potrebno je da uzmete lanac za 10 brzina, ukoliko imate 12 lančanika, potreban Vam je lanac za 12 brzina itd.

KOČNICE

Ide bez kazivanja da su kočnice jedan od najbitnijih dijelova bicikla. Kočnice služe za zaustavljanje da bi se izbjegle povrede i mogući udesi. Postoji više vrsta kočnica, glavna podjela je na hidraulične i mehaničke, a dalja podjela bi bila na kočnice sa paknama i disk kočnice. Kočnice sa paknama su kočnice koje su nama svima poznate, one stoje blizu točka i pritiskom na ručicu kočnice, dvije gumene pakne bivaju stisnute uz točak i tako dolazi do usporavanja. Uglavnom pakne na kočnicama budu izlizane nakon intenzivnog korištenja, ali većina pakni imaju indikatore korištenja, koji daju do znanja kada je vrijeme promijeniti ih.
Mehaničke kočnice su mehaničke jer se u ručicu od kočnice ubacuje bužir sa sajlom za kočnicu koja nakon stiskanja ručice zateže pakne i tako dolazi do kočenja, dok kod hidrauličnih kočnica, umjesto sajle imamo tečnost koja, kada stisnemo ručicu kočnice, pod pritiskom gura pakne kočnice i tako dolazi do kočenja.

DISKOVI

Disk kočnice umjesto da koriste točak kao površinu za kočenje ustvari koriste metalni disk koji je postavljen na sredinu točka, tokom vožnje disk se okreće kroz paknu u kojoj se nalaze pločice, kada se pritisne ručica kočnice, tada pakne pritišću rotor što uzrokuje usporavanje. Disk kočnice su više popularne među MTB biciklima, ali se mogu naći i na nekim starim cestovnim biciklima.

VOLANI

Volani su pored sica i pedala najbitniji dio bicikala. Jedan su od tri glavne dodirne tačke s biciklom a uz to se koriste za upravljanje. Za cestovnog biciklizma su volani od krucijalne važnosti tokom vožnje zbog položaja u kojem se tijelo nalazi tokom vožnje, što daje poboljšanu aerodinamičnosti. Također mnogi vozači cestovnih bicikala koriste volane od carbon fibera koji znatno smanjuju težinu a pri tome daju veću brzinu. Kod MTB bicikala već imamo podjelu, kada koja vrsta volana najviše odgovara. Kod cross country bicikala najviše odgovaraju volani koji su blago dignuti i koji dozvoljavaju da svoju težinu stavljate iznad prednjeg točka, volani za cross bsu uglavnom napravljeni od carbon fibera jer je lagana oprema ključna u ovoj vrsti biciklizma. Kod trail i enduro bicikala imamo veliki izbor raznih specifikacija volana. Ako provodite mnogo vremena na trailu onda je volan koji je napravljen od carbon fibera prava stvar za Vas, carbon fiber upija mnogo vibracija i dozvoljava Vašim rukama da se osjećaju odmornije. Kod downhill bicikala je potreban volan koji je podignut, kako bi vozač mogao ostaviti težinu iznad zadnjeg točka tokom spustova na strmom terenu. Za ovu vrstu biciklizma možete koristiti carbon fiber volane, ali se preporučuju aluminijski jer su izdržljiviji i jefitniji od carbon fiber volana.

MJENJAČ ZADNJI

Zadnji mjenjači služe za prebacivanje lanca na manje ili veće zupčanike, što ustvari prebacuje brzinu. Mnogi moderni mjenjači su napravljeni tako da na zahtjevnim uslovima mogu da slobodno i efikasno prebacuju brzine. Zadnji mjenjač zateže lanac tako da je lakše prebacivati brzine, zatezanje se dešava na manjim lančanicima na mjenjaču koji vode lanac u obliku S da bi došlo do maksimalne zategnutosti lanca.

RUČICE MJENJAČA

Ručice mjenjača služe da dadnu neku vrstu signala ili da mehanički potegnu sajlu pomoću koje će zadnji mjenjač promijeniti brzinu. U ovisnosti s tim koja je većinska grupacija dijelova Vašeg bicikla, preporučuje se da koristite i te ručice jer mnogi brendovi nisu kompatibilni jedni s drugima. Trenutno u svijetu su mnogo zastupljeni mehanički mjenjači za koje je potrebna sajla za potezanje kako bi se promijenila brzina, međutim električni mjenjači dolaze polako u modu, oni šalju električni signal, koji je precizniji od mehaničke sajle i koji instantno mijenja brzinu. Postoje dvije vrste mjenjača, jedni se ugrađuju na volan i pomoću uvrtanja tog mjenjača dolazi do mijenjanja brzine, dok imamo i mjenjače koji imaju ručicu koju je potrebno gurnuti ili potegnuti kako bi došlo do promjene brzine.

TOČKOVI

Točkovi su temeljni dio bicikala, možete birati između više vrsta točkova, to su uglavnom standardni točkovi za koje je potrebna zračnica i tubeless točkovi koji su napravljeni za tubeless gume. Točkovi su uglavnom aluminijski dok se kod nekih top modela mogu naći točkovi i od drugih materijala. Standardni točkovi su nama svima poznati, to su tradicionalni točkovi za koje je potrebna zračnica da biste mogli montirati gumu na njih. Tubeless ready su posebni točkovi koji su napravljeni za tubeless gume koje nemaju zračnice, ove gume se ne mogu montirati na točkove koji nisu tubeless ready. Bitno je vidjeti koje je veličine Vaša guma da biste mogli kupiti odgovarajući točak, ili obrnuto. Također je bitno da provjerite da li ventil na Vašoj zračnici može proći kroz točak, ukoliko to nije slučaj, potrebno je kupiti drugu zračnicu.

VANJSKE GUME

Vanjske gume su napravljene da Vam pomognu pri savladavanju raznih terena. Sve u ovnisnosti od onoga na kojim terenima želite da vozite Vaše biciklo, gume se dijele na MTB gume i gume za cestovnog biciklizma. MTB gume su veće i na sebi nose razne šare koje im pomažu pri savladavanju izazovnih terena, uglavnom je to makadam, blato, šumski trailovi i slično. Dok s druge strane imamo gume za cestovnog biciklizma koje su namijenjene za ravnih i uređenih površina, ove gume uglavnom nemaju izraženu šaru i tako dobijaju glatkoću pomoću koje se lakše kreću, a uz to imaju i veći kontakt gume i ceste koje sa sobom donosi bolje prianjanje.

TUBELESS GUME

Tubeless gume postaju iz dana u dan sve popularnije, kada je u pitanju MTB populacija ove gume su dosegle vrhunac popularnosti zbog manje potrebnog pritiska u gumama koje daju lakše prianjanje i pomoću kojih je moguće prevazići mnoge izazovne terene. Prednost je također i to što u tubeless gumama nema zračnica koje se mogu probušiti ili puknuti, ukoliko dođe do manjih oštećenja, mlijeko u tubeless gumama može popraviti te rupice. Kada su u pitanju tubeless gume za cestovnog biciklizma, mišljenja su miješana, neki misle da za cestovnog biciklizma nisu potrebne tubeless gume, dok drugi govore da tubeless gume imaju mnogo prednosti. Ali ako želite da uživate u udobnoj vožnji za koju nije potrebno puno održavanja, sa manje pritiska i sa boljim prianjanjem, onda su tubeless cestovne gume prava stvar za Vas.

PEDALE

Podjela pedala spada na dvije vrste, prve su klasične ravne pedale koje možete vidjeti svakodnevno na biciklima, druge su pedale koje imaju mogućnost uklopiti se sa obućom za bicikliste. Obe vrste pedala imaju svoje prednosti, kod ravnih, klasičnih pedala možete lako imati kontrolu nad pedalama, a ukoliko se nađete u situaciji gdje padate, lako je skloniti noge sa pedala i izbjeći veće povrede. Ove pedale su lakše za koristiti i prednost je što možete nositi bilo koju obuću tokom vožnje na ovim pedalama. Uklopive pedale uglavnom koriste ljudi koji se bave cestovnim biciklizmom, jer im je potrebna sigurna veza između noge i pedale, koja se pretvara u snagu i efikasnost pri pedalanju. Ove pedale zahtijevaju posebnu obuću koja pomaže pri vožnji, ali nisu najudobnije za hodati u njima zbog krampona koji se koriste da se uklope patike u pedalu.

SICEVI

Kada su u pitanju sicevi, potrebno je vidjeti kojom vrstom biciklizma želite da se bavite, svaki sic donosi sa sobom drugu formu na biciklu tokom vožnje. Postoje zaobljeni, poluzaobljeni i ravni sicevi od kojih svaki ima svoju funkciju u raznim vrstama biciklizma. Osoba koja vozi cestovni bicikl na trkama, uglavom želi agresivniju formu, u poređenju sa biciklistom koji se trka na duže rute. Pozicija dolazi iz položaja kukova. Za brzu vožnju i povećanu aerodinamičnost se uglavnom koriste ravnija i izduženija sjedišta. Zakrivljena sjedišta se uglavnom koriste kod vozača koji voze uspravno po makadamu, trailu ili ljudi koji svakodnevno voze bicikl do posla i nazad. Pored zaobljenosti, postoje sicevi koji su napravljeni za off road avantura, ovi sicevi su uglavnom napravljeni da se umanje vibracije tokom vožnje na trailovima. Kada se na sicu nalazi izrez na sredini, to je da Vam olakša vožnju i da izbjegnete neudobnost u predjelu genitalija.

DROPPERI

Dropperi su veoma korisni tokom mountain bike vožnje. Uz jedan pritisak dugmeta spustite ili dignite sic na potrebnu visinu. Ukoliko se vozite uz trail potrebno je da Vaše sjedište bude dignuto da možete lakše voziti uzbrdo, ali nakon penjanja dolazi na red i spuštanje, gdje kod droppera ponovo na pritisak dugmeta možete spustiti sjedište kako bi Vaša kilaža ostala iznad zadnjeg točka kako bi Vaš spust bio olakšan. Neki dropperi koriste posebne pumpe kako bi se napumpao zrak u njih i da bi tako pod pritiskom mogli lakše da se dižu i spuštaju, dok postoje i dropperi koji koriste patrone koji dozvoljavaju da se dropper diže ili spušta, kada nestane pritiska u patronima oni se jednostavno zamijene. Da biste izabrali savršen dropper za Vas, potrebno je da identifikujete obim Vaše cijevi za sic da biste se uvjerili da ustvari može da se ugradi dropper, pored toga potrebno je da budete sigurni da li Vaše biciklo ima unutrašnje ili vanjske vodiče za kablove kako biste mogli kupiti odgovarajući dropper.