NE POSTOJI PREVIŠE SNIJEGA

SKI ODJEĆA

Kada idete na ski tripove i planine, potrebno je da pored osnovne opreme za skijanje kao što su skije i zaštitna oprema, imate odgovarajuću odjeću koja će Vas čuvati od elemenata te da Vam tako bude toplo i udobno čak i na niskim temperaturama. U našem širokom asortimanu ski odjeće nalaze se vrhunski brendovi kao što su: Scott, Viking, Dare2B i Ellesse

saznaj više...
ski_odjeca_banner_1470x450px_16.08.22-1

NAJBOLJI IZBOR ZA VAS!

aktivni_veš_icon_75x75px_13.08.22-1
dukserica_icon_75x75px_13.08.22-1
#SKI ODJEĆA

SKI JAKNE

Svaka ski jakna treba da poseduje dobar kvalitet, otporan material, atraktivan dizajn.

Jakne za planinarenje

Scott Jakna Explorair 3L

549,00 KM
655,00 KM
655,00 KM
#SKI ODJEĆA

SKI skafanderi

Vremenski uslovi mogu biti promenljivi, opremanje predstavlja obavezu koju treba ozbiljno shvatiti.

Odjeća za skijanje

Scott Skafander Explorair 3L

489,00 KM

Odjeća za skijanje

Scott Skafander Ultimate DRX

449,00 KM
335,00 KM
-20%
699,00 KM
ponuda ski jakne
ponuda skafanderi

ski RUKAVICE

Muške rukavice nisu samo po sebi samo dio muške garderobe samo u hladnim danima, već nadopunjuju opremu svih sportista. Zaštitite svoje ruke od hladnoće sa stilom zahvaljujući nevjerovatnim kombinacijama tehnike i dizajna. 

ponuda ski RUKAVICA
rukavice_mini_banner_425x400px_26.05.22-1
#SKI ODJEĆA

SKI DUKSERICE

ove zimske dukserice izrazito su tople i ugodne te su idealno rješenje ukoliko voliš maksimalnu toplinu tijekom skijanja

Dukserice za planinarenje

Scott Dukserica Explorair Alpha

295,00 KM
105,00 KM
105,00 KM
149,00 KM
#SKI ODJEĆA

AKTIVNI VEŠ

Projektovan specijalnom tehnologijom koja čini da vlaga isparava i ubrzava sušenje, aktivan veš vam pomaže da ostanete svježi

Aktivni veš

Scott Majica Merino

199,00 KM
-20%
55,00 KM
ponuda SKI DUKSERICA
ponuda AKTIVNOG VEŠA

ČARAPE ZA ZIMSKE ČAROLIJE

čarape_mini_banner_425x400px_16.08.22-1

ski ČARAPE

Da vaše noge budu u toplom i suhom u svim vremenskim uvjetima, odaberite klasične, funkcionalne čarape raznih tehnologija, boja i modela. Ski čarape jesu važan segment opreme za skijanje, zato je veoma bitno odabrati odgovarajuće koje dobro prijanjaju uz nogu.

ponuda ski ČARAPA

ZAŠTITA OD HLADNOĆE

ski_kape_mini_banner_750x400px_13.08.22-1

Kapa za ski aktivnosti, u isto vrijeme izgleda dobro i vrlo su tople zahvaljujući podlozi od naprednih tehnologija.

ponuda ski kapa
45,00 KM
79,00 KM
37,50 KM
ski_bandane_mini_banner_750x400px_13.08.22-1

Korištenje zaštite za vrat i lice za skijanje kao što je grijač za vrat, bandana ​​održat će vaš vrat i donji dio lica toplim.

ponuda ski bandana
ski_balaclave_mini_banner_750x400px_13.08.22-1

BALACLAVE

Izbor balaclava - maski za skijanje je izuzetno bitan segment kompletiranja opreme koju svaki skijaš treba da posjeduje. Kod nas možete pronaći maske, rolke, balaclave za vrat i za lice. Pri kupovini treba izabrati klasu / model koji odgovara  obimu glave skijaša, jer u suprotnom neadekvatan model neće moći da pruži potreban efekat. 

PONUDA BALACLAVA

Balaclave/maske za skijanje

Scott Balaclava Merino

59,00 KM

Balaclave/maske za skijanje

Viking Balaclava Sigurd

35,00 KM

Balaclave/maske za skijanje

Viking Maska za lice Black

42,50 KM

Balaclave/maske za skijanje

Scott Rolka Vrat NW

49,00 KM
ski_odjeća_banner_770x500px-02.08.22-1

SKI ODJEĆA

Za bezbrižno, opušteno i ugodno savladavanje bijelih padina odgovorna je kvalitetna oprema za skijanje. Ruke, lice i tijelo, treba štititi od hladnoće, snijega, leda i vjetra, ali i ozlijeda – obavezan dio opreme svakog skijaša su i rukavice, balaclave, bandane, aktivni veš, a za sve navedeno potrebna Vam je odgovarajuća torba.

KOMPLETNA SKI ODJEĆE
ski_odjeća_banner_770x500px-02.08.22-1

SKI OPREMA

Skijanje podrazumijeva posjedovanje odgovarajuće ski opreme i ski odjeće, te je pravilan izbor opreme i odjeće izuzetno bitan, za bezbjedno i relaksirano skijanje, a samim tim i uživanje u skijanju.

NASTAVI ISTRAŽIVATI...

NAŠI NAJTRAŽENIJI BRENDOVI

scott_brend_banner_300x200px_02.08.22-1
dare2b_brend_banner_300x200px_02.08.22-1
viking_brend_banner_300x200px_02.08.22-1
ellesse_brend_banner_300x200px_02.08.22-1
salewa_300x200px_banners_19.02.22-1
regatta_brend_banner_300x200px_16.08.22-1

SKI ODJEĆA

Kako biste započeli svoje skijaške avanture sa stilom, ali uz to i komfortom i toplotom, zavirite u naš asortiman skijaške odjeće u kojem za sve ima ponešto, te tako dođite do vrhunca uživanja na planini bez osjećanja hladnoće.

Aktivni Veš

Kada je u pitanju aktivni veš, on spada u prvi od tri sloja odjeće koja su potrebna na planini. Aktivni veš je prvi, te je poprilično tanak i sastoji se od materijala koji dozvoljavaju isparavanje kondensa prilikom fizičke aktivnosti. Ovaj sloj spada u najbitnije slojeve tokom bavljenja zimskim sportovima, jer preko aktivnog veša se navlače svi ostali slojevi, te je moguće pronaći aktivni veš koji pruža dovoljno toplote da na sljedeća dva sloja možete proći i malo lakše. Općenito kod ski odjeće je potrebno da se izbjegne pamuk kako ne bi došlo do skupljanja znoja, koji se tokom spustova ledi na Vama. Pored crpljenja znoja, neki aktivni vešovi imaju tehnologiju regulacije temperature kako se tijelo ne bi pregrijalo tokom napornih aktivnosti na planini dok ste ogrnuti raznim slojevima.

Dukserice za skijanje

Dukserice za skijanje se ubrajaju u drugi sloj ski odjeće. Kao i kod aktivnog veša potrebno je izbjegavanje pamuka koji samo skaldišti vlagu, te je preporučena ponovo vuna ili flis kako bi performanse ostale na vrhuncu, a da se pri tome ne gubi toplota. Poenta srednjeg sloja tokom skijaških aktivnosti je da se sačuva toplota. Kada je priastajanje u pitanju, kod srednjeg sloja bitno je da odjeća adekvatno pristaje osobi te ukoliko dođe do toga da je dukserica šira i ne odgovara osobi, tada dolazi do bježanja toplog zraka između slojeva, ukoliko je drugi sloj preuzak, dolazi do otežanog kretanja i neudobnosti. Što je odjevni predmet deblji, toliko je i topliji i više toplote može zadržati u sebi.

Skafanderi

Skafanderi su ključni dio vanjskog sloja odjeće za skijanje. Skafanderi trebaju osobi koja ga nosi pružati vodoodbojnost, te na skali ta vodoodbojnost bi trebala biti između 5000mm i 20000mm, što je broj viši, skafander je vodoodbojniji. Potrebno je skrenuti pažnju na to da su neki skafanderi od Gore-Tex materijala te nemaju ocjenu na ovoj skali. Poenta skafandera je da osoba koja gan osi ostaje topla i na najvišim planinama i tokom najbržih spustova. Vanjski sloj kod skafandera je napravljen od neizolovanog materijala, dok se u unutrašnjosti nalazi tanki sloj koji dovoljno pomaže pri grijanju i udobnosti, ukoliko ste adekvatno slojevito obućeni. Skafanderi za turno skijanje su uglavnom lagani i nemaju gotovo nikakve dodatke za udobnost i toplotu. Kod skafandera postoje dvije vrste lijepljenja šavova, gdje je jedna vrsta ona gdje su šavovi zalijepljeni za dvije vrste kako bi se dostigla maksimalna vodoodbojnost, i oni šavovi koji su zaljepljeni samo tamo gdje skafander dolazi u dodir sa vodom.

Skijaške jakne

Kada su ski jakne u pitanju, potrebno je znati kojom vrstom skijanja želite da se bavite jer je izbor ski jakni ogroman. Kod jakni pored podjele na sportove za koje se koriste, postoji i podjela na dvije vrste, jakne koje su izolovane i jakne koje služe samo kao vanjska čahura. Izolovane jakne su one koje pružaju izolaciju i pomažu pri izolovanju od hladnoće i mokrih uslova. Jakne koje su najčešće u upotrebi su one čiji je većinski sirovinski sastav od sintetike, jer su povoljnije a dozvoljavaju visok nivo izolacije čak i kada je materijal vlažan. Također, kada su jakne u pitanju, u ovisnosti od prethodnih slojeva koje nosite, moguće je da i obična tanka jakna pruži dovoljan nivo toplote.
Jakne koje služe kao vanjska čahura, kao što i ime kaže, nisu izolovane i veoma su tanke i lagane. Ove jakne se mogu dijeliti u dvije kategorije, one koje su napravljene za uređenih staza tokom spustova na resortima i one jakne koje su za turno skijanje koje ne zauzimaju mnogo mjesta i moguće ih je lagano spakovati sa ostatkom opreme. Ski jakne moraju da budu izdržljive, zato što je moguće da sve tokom skijanja ima mogućnost da ošteti Vašu jaknu.

Balaclave/Ski maske

Kada je u pitanju zaštita lica od vjetra, hladnog zraka ili povećanog utjecaja UV zraka koje se odbijaju od snijeg. Prije izvršavanja kupovine ski maske ili balaclave potrebno je da znate želite li da zaštitite čitavo lice ili određene dijelove. Pošto ćete tokom skijanja nositi zaštitnu opremu, tj. naočale i kacigu, potrebno je da probate Vašu balaclavu/ski masku uz kacigu i naočale. Također je bitno da se provjeri da li želite deblju ili tanju masku, ili da li želite neki određeni materijal, više ili manje prozračnosti i slično. Ovo ovisi sve uslova u kojima želite da se skijate, ali lične preference su također veliki faktor.
Poenta ski maski nije da stoje usko uz Vaše lice, nego da pristaju vašoj glavi i da je poprilično opuštana kako bi se mogla navući preko ušiju da se pokrije čitava glava. Kada su balaclave u pitanju potrebno je da budu uz Vaše lice ali ne preusko kako ne bi došlo do ustručavanja Vaših pokreta.

Rukavice/Ski maske

Ukoliko tražite odličan par rukavica ili mittena da Vas griju ovu zimu, kao i kod svih zimskih sportova, potrebno je pronaći onaj par rukavica koji će Vam dopustiti najbolju kombinacju toplote, zaštite i slobode kretanja. Kada su rukavice u pitanju, one su najzastupljenije, te one dozvoljavaju slobodu kretanja prstiju i precizan rad ruku, što olakšava držanje štapova tokom skijanja.
Mitten rukavice su namijenjene za ljude koji imaju općenito hladne ruke ili ukoliko idete na ekstremno niske temperature, te kada su prsti zajedno jedni uz druge, to opmaže pri stvaranju toplote. Korištenje ruku i prstiju je znatno teže sa mitten rukavicama jer imate slobdan samo palac. Mitten rukavice su odlične kada se bavite snowboardingom jer prilikom spusta Vam nisu potrebni štapovi, a ruke snowboardera su konstantno u dodiru sa snijegom. Uz zaštitu od hladnoće, rukavice trebaju da štite ruke od mokrog snijega i vjetra, također i od mogućih ogrebotina ako se spuštate kroz drva. Ukoliko se aktivno bavite zimskim sportovima preporučuje se da imate više pari rukavica za razne vremenske prilike kako Vam ne bi bilo hladno ili prevruće tokom spustova, te kako biste bili optimalno udobni.

Kape/Ski maske

Najčešći dio zimske opreme za glavu jeste kapa. Kape su bezvremenski dio opreme koji dolazi u mnogim vrstama, veličinama, bojama, teksturama i materijalima, te tako su nagodne za razne stilove i sportove. Prilikom spustova dok nosite kacigu, kape su tu da Vas čuvaju toplim i ugrijanim. Postoje mnogi razni stilovi kapa koji Vam nude toplotu i udobnost. Materijali koji se koriste za kape su uglavnom slični onima koji se koriste za odjeću te je tako veoma popularan flis, sintetički materijali i vuna. Kod flisa je prednost što je topliji i mekaniji od vune, također kod kapa od flisa, što su deblje to su toplije te iste kape. Flis ima odlična svojstva vodoodbojnosti, te će držati Vašu glavu suhom čak i kada snijeg pada. Kape od obične vune se mogu pronaći pletene ili tkane i veoma su izdržljive. Ove kape se mogu rastegnuti i do 50% kada su mokre, uz to vuna ima odlično prirodno upijanje vlage, te vuče vlažnost u centar vlakna kako osoba koja nosi ne bi osjetila vlagu. Kape od merino vune su drugačije od kapa od obične vune, te je merino jedna od najmekanijih vrsta vuna koje su dostupne. Ova vrsta vune je napravljena sa finim vlaknima i pruža visok nivo toplote u odrazu na težinu. Merino vuna je odličan materijal kada je u pitanju regulacija temperatue, te će Vam donijeti dovoljno toplote. Na kraju imamo i akrilne kape koje mogu da budu odlična zamjena za vunene, te su posebne mješavine veoma mekane. Akril je lagana i popularna tkanina, te savršena za one koji ne vole vunu ili su alergični na nju.

Bandane/Ski maske

Pored ski maski i balaclava imamo i bandane koje kao i prije navedene štite Vaše lice. Bandane štite donji dio lica, od vrata do nosa, te za oči i ostatak glave služe kacige, kape i naočale. Kao i sa svim drugim odjevnim predmetima, pamuk se maksimalno izbjegava kako ne bi došlo do prevelikog upijanja znoja. U ovisnosti od vremenskih uslova i temperature vani, skijaši često biraj toplije bandane koje su prozračne. Bandane pružaju zaštitu od UV zraka isto kao i ski maske i balaclave.

Ski čarape

Komfort nogu je ono što često može napraviti dan udobnim ili neudobnim. Čarape su uglavnom zadnja stvar o kojoj ljudi razmišljaju kada se spremaju za planine. Pored pristajanja pancerice, najvažnije je da nosite ski čarape koje Vam pristaju kako bi se mogle pronaći odgovarajuće pancerice. Većina ski čarapa su napravljene od merino vune ili sintetičke smjese. U ovim čarapama se nalazi mali procenat spsandexa kako bi se povećala svojstva rastezljivosti i pristajanja. Kod čarapa debljina igra ulogu, ali deblje čarape ne moraju značiti da su one i toplije. Moguće je da deblje čarape ograniče krvotok te tako dovesti do manjka cirkulacije što dalje dovodi do hladnoće u nogama. Profesionalni skijaši i snowboarderi koriste čarape koje ne pružaju nikako ili minimalno amortizacije i koje nemaju postave, te su pancerice u profesionalaca veoma agresivne i imaju usko pristajanje. Čarape sa malim nivoom amortizacije uglavnom imaju postavu na gležnju kako bi zaštitili prednji dio noge od trljajna od pancericu. Čarape sa srednjim nivoom postave imaju povećan nivo upijanja udaraca te ojačani materijal na prstima i petama. I čarape sa mnogo postave, većina čarapa za skijane i snowboarding nisu napravljeni da amortizuju, ali turno skijaši koji prelaze velike distance trebaju deblje čarape koje će im pružiti udobnost i toplotu.